luni, 29 noiembrie 2010

Una,alta..



De obicei în presa locală apar două, trei articole despre Lupeni, majoritatea neinteresante (jocuri politice, barfe, etc). Dar astăzi au apărut mai multe și o să încerc să le comentez pe toate.

O să încep cu cea mai așteptată știre: A nins în Straja ! Turiști, localnici, toti s-au bucurat de prima zăpadă. Distracția și voia bună s-au simțit din plin. Să sperăm că va fi un sezon bun, cu multă zăpadă și foarte mulți turiști.

O altă știre, proastă zic eu, este inființarea unui nou sindicat la mina Lupeni. Zic proastă pentru că această nouă scindare nu face decât să slăbească puterea sindicatului, într-o perioadă în care mineritul din vale e cu un picior în groapă. Probabil liderii sindicatelor, nu stiu istorie, și nu stiu că o masă de oamenii e mai ușor de controlat, dacă e împărțită.(Divide et impera).

Nu trece o zi fără ca domnul nostru și anume primar să nu apară în ziar. Nu înteleg de ce tot timpul trebuie folosit numele lui. Chiar el face totul în primărie? Da în fine, ideea e că niște italieni vor să construiască adaposturi pentru persoane vârstnice. Ca de obicei sună fain, probabil oamenii mai în vârstă deja știu pe cine o să voteze, etc. Deci italienii (nu știu de ce nu spun exact numele instituției) vin, construiesc cu banii lor iar primăria doar trebuie susțină financiar funcționarea acestor cămine (yeah right).

A mai aparut într-un ziar local, un miniprotest anonim al angajaților spitalului municipal. Probabil ciuma roșie a intrat și în spital. Dar o declarație în ziar sub protecția anonimatului nu rezolvă nimic, mai rău poate fi catalogată drept o răfuială între anumite grupuri de interese. Dacă sunteți terorizați de conducerea spitalului protestați public, spuneți exact ce se întâmplă, cereți-vă drepturile, pentru că până la urmă, ei nu am cum să conducă un spital fără doctori și asistente.

Ulitma știre, dar nu cea mai importantă este legată de Liceul Teoretic Lupeni, unde Sâmbătă 27 Noiembrie, s-a desfașurat a IV-a ediție a Simpozionului Reintregirea Neamului. Istoria nu trebuie uitată, iar astfel de evimente nu fac decât să trezească interesul oamenilor pentru istorie. Felicitari organizatorilor !

marți, 23 noiembrie 2010

Nexam Bani



Ieri, s-a petrecut încă un episod din telenovela social-democrată. Părinţii elevilor au protestat în faţa Primăriei Lupeni.Sunt luni de zile de când mergem la primărie să întrebăm ce se întâmplă şi de fiecare dată suntem duşi de nas. Ni se spune că nu sunt bani la buget, că este criză, că săptămâna viitoare, că peste două săptămâni. Noi ne-am săturat. Sunt oameni care nu şi-au mai făcut dosarele de burse sociale pentru copiii lor, că şi aşa cred că totul e o glumă. Dai o grămadă de bani de la gura copiilor ca să nu te alegi cu nimic. Nu este corect, ne-a declarat Emil P., din Lupeni. Un alt protestatar ne-a povestit că...citeste mai departe(ZVJ)

duminică, 21 noiembrie 2010

sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Oras, caut primar


Citesc zi de zi presa din Valea Jiului şi constat că actorii principali sunt primarii. Zilnic un primar face câte o boacănă, este prins cu ceva, dă un teren cuiva, se ceartă cu cineva sau îl reclamă cineva. Asta este meseria lor ? să fie măscărici prin ziare?. Oare când o să avem un primar în Valea Jiului care să te dea pe spate cu onestitatea şi valorile lui morale? Tare aş vrea să văd un primar gospodar, un primar dedicat, fără nici un interes, fără nici o obligaţie, fără nici un trecut ruşinos. Aş vrea să văd un primar cu un singur interes: bunăstarea oamenilor. Există sau a existat vreodată aşa ceva ?

Honor et Patria - un slogan învechit şi rostit doar cu jumătate de gură de cei care mai cred în el. Dacă o să uităm aceste cuvinte o să ne afundăm mai mult în mocirla în care trăim.

luni, 15 noiembrie 2010

Lăsatu’ Secului


Vineri seara, începând cu ora 18:00 la Restaurantul Montana din Lupeni, peneliştii din Vale au intrat în post pe ritmuri de dans şi voie bună, la balul caritabil Lăsatu’ Secului.
Aşa cum ne-au obişnuit, liberalii lupeneni au răspuns prezent la apelul lui Constantin Brânduşe, liderul organizaţiei locale. Nu am putut trece cu vederea că în sală erau şi liberali din Uricani şi Vulcan. Se pare că vestul Văii nu se împacă prea bine cu estul, pentru că au lipsit cei din Petroşani şi Petrila. Însă, surpriza serii a constituit-o prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Mircea Ioan Moloţ, unul dintre stâlpii liberali din judeţ. Citeste mai departe ZVJ

duminică, 14 noiembrie 2010

Poza de duminica


Click pe imagine pentru a mari

joi, 11 noiembrie 2010

O seara la cabana veche


În timpul liceului am avut norocul să merg în toate excursile organizate de profesori. Am străbătut țara în lung și în lat, roțile autobuzelor purtându-mă în locuri în care nu cred că o
să mai ajung curând.
Pe timpul iernii singura destinație era Straja. Era absurd să ne bucurăm de zăpadă altundeva. În Straja ajungeam în 30 de minute maxim, iar cabanele din stațiune le puteam zări pe geamul clasei, în timp ce rezolvam o ecuație.
În primul an de liceu, înainte de Craciun, s-a organizat o excursie la Cabana Veche. Este fosta cabană a minei și este foarte veche, dacă nu ma înșel chair prima cabană din Straja. Am fost cazați undeva în subsolul cabanei în camere cu paturi suprapuse de fier. La mine în cameră era doar o sobă, trei paturi, și un bec atârnat de doua fire (mai mult nici nu aveam nevoie).
În prima seara nu am dormit deloc, am cântat am băut, iar am cântat, iar am băut și când nu am mai avut chitarist, un viitor inginer a cuplat un casetofon la cele doua fire de care atârna singura noastră sursă de lumina. Pentru că aveam o singură casetă, am învățat pe dinafară toate melodiile de pe albumul Iarta-ma al celor de la Paraziții. Pe la 8 dimineata s-a făcut liniste și ni s-au închis obloanele. După două ore de somn, s-o trezit una să ne bage zăpadă sub pături. Și-o auzit ea niște dumenezei, da ne-o trezit. Ne-am echipat și am ieșit afară hotărâții să ne răzbunăm cu cinste și onoare, adică să o spălăm cu zăpadă. Când am ieșit niște băieți jucau fotbal pe zăpadă(cel mai beton sport) în parcare. În cinci secunde ne-am făcut echipă și ne-am băgat la joc. Noi jucam, fetele ne făceau galerie, dar am luat bătaie bineînteles. Dupa meci trebuia să continuam olimpiada sporturilor de iarnă. Ne-am întrecut cu punga, am facut cazemate, ne-am batut cu bulgări și am continuat așa până ne-o lovit foamea.După ce ne-am umplut burțile nu am mai avut chef de zăpadă, și până la plecare, am stat în cabană ne-am jucat cărti, table, sah și alte jocuri de oamenii inteligenți.

vineri, 5 noiembrie 2010

Accident la mina Lupeni


Azi dimineață a avut loc un accident de muncă la Mina Lupeni.In urma unor reparații capitale la puțul cu schip, a avut loc un accident care ar putea paraliza activitatea întregii exploatări pe o perioadă de cel puțin o lună. Din fericire nu au fost victime umane,cei doi muncitori care se aflau pe platformă au reușit să se salveze în ultima clipă.
Din câte am auzit puțul cu schip e locul prin care se extrage tot cărbunele din mină, iar schipul este o chestie imensă în care incap 16 tone de cărbune. E ca un lift pentru cărbune, care în momentul căderii a stricat toate ghidajele și instalațiile până în fundul puțului.

Ce implicații poate avea acest accident?
- costuri foarte mari pentru reparații
- scăderea producției
- salarii mai mici pentru mineri (care își iau leafa în funcție de producție)
- concedii neplătite pentru mineri ( în prag de sărbători)