luni, 7 iunie 2010

... despre Lupeni



Am început să scriu pe un blog la care îi spune LupeneanuL, da nu am zis nimic despre oraș, iar majoritatea vizitatorilor nu sunt din Lupeni (din păcate). Să încep cu începutul. Lupeni este un orașel de munte, din județul Hunedoara, mai exact din Valea Jiului. (deja toți vă gândiți la mineri) Da în Lupeni, înca mai funcționează o exploatare minieră, care este și principala sursă de venit pentru majoritaea locuitorilor. Este un oraș construit în mare parte pe vremea comunștilor, dar se mai găsesc și clădiri din perioada interbelică. Nu mai intru prea mult în istorie că mă pierd, o să va povestesc de prezent. Deși clasa politică nu prea ne face cinste, sunt și oameni care fac treaba în Lupeni și țin la suprafață instituții fără de care orașul nu ar avea identitate. Vreau să amintesc doar cateva dintre ele, Sindicatul Liber E.M. Lupeni, Clubul Copiilor, Liceul Teoretic Lupeni, Galeria de Arta Iosif Tellman. De aici ies lideri, muzicienii, olimpici de națională, si artiști, care ne fac cinste peste tot pe unde ne reprezintă.
O altă măndrie a orașului este stațiunea Straja. Aici se poate schia pe cea mai mare partie luminată din țară. Stațiunea dispune de telescaun, telemin, salvamont, tot ce îi trebuie unei stațiuni. Este un loc frumos, unde omnul încă nu și-a lăsat amprenta foarte tare. Cunoscatorii știe.
Revenind la oraș, trebuie să spun că un vizitator probabil nu ar fi foarte încântat la prima vedere. Dar cu timpul, după ce s-ar obișnui cu oamenii de aici ar avea o părere mai bună. Frumos, urat cum ar fi, este orașul nostru, si chiar daca toți viseaza să plece într-un oraș mai mare, știu sigur că de fiecare dată cand revin, revin cu cea mai mare plăcere. Pentru ca nu este nici un loc mai frumos pe pământ decât ACASĂ.
Pentru mai multe amanunte o să creez o pagină specială, cu informații despre oraș.

3 comentarii:

  1. Mi-a facut o deosebita placere sa gasesc aceste informatii despre un loc atat de aproape de CASA MEA. Mi-a placut sinceritatea bruta, capacitatea atat de realista de a vedea adevarata fata a Vaii Jiului: superb daruita de la natura, cu oameni in care bat inimi calde, dar mereu condusa de calici!

    RăspundețiȘtergere
  2. da , este o zona foarte frumoasa pe care multi nu o cunosc. Chiar daca au trecut 10 ani de cand am plecat din aceea zona minunata amintirea este foarte placuta si cu siguranta asa va ramane cat traiesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. pentru toti e la fel, chair daca ne doream cu tot sufletul sa plecam de acolo.

    am fost acuma doua luni pe acasa, am trecut strada pe trecerea de piteoni de langa blocul turn si mi-am adus aminte cum am târâit ghiozdaul 8 ani de zile pe trecerea aia in drum spre scoala 2.

    RăspundețiȘtergere