luni, 14 iunie 2010

Trebuie să plec de acasă




La fel ca bunicii noștrii, care plecau de acasă spre orașele industriale, și noi tinerii de azi trebuie să plecăm de acasă pentru a ne cladi un viitor mai bun. Orașul nostru „respiră” din punct de vedere economic atâtă timp căt o să mai „respire” Mina Lupeni. Pentru un tânăr, este foarte greu să se angajeze la mină, sau altundeva în oraș pentru că nu prea se mai fac angajări. Alte perspective nu sunt,poate turismul, dar deocamdată este prea putin exploatat și într-un mod foarte dezorganizat.
Și eu o să plec, într-un oraș mai mare la facultate, (Timisoara sper) și împreună cu restul colegilor mei, o să măresc numărul tinerilor din Lupeni plecați în alte orașe.Dacă te plimbi prin orașe ca Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu, sau Craiova, e imposibil să nu te întâlnești cu cineva din Lupeni. Eu aș vrea să văd tineri care după ce au petrecut o vreme într-un oraș mai mare, să se întoarcă și să ajute orașul prin cunoștintele lor. Mulți pleacă, puțini se mai întorc. Fie că merg acolo doar pentru a urma o facultate, sau pentru un loc de muncă, toți sunt nevoiți să lase în urmă, familie, prieteni, casă. Sper să vină vremuri mai bune, să ne întoarecem toți acasă.


2 comentarii:

  1. In primul rand felicitari pt ideea blogului si succes in continuare. cred ca pt lupenenii "instrainati" este un prilej numai bun sa se simta din cand in cand acasa, citind blogul. fac si eu parte din randul celor plecati de acasa, Bucurestiul fiind resedinta mea in ultimii 5 ani, dar pot sa afirm ca in viziunea mea, lupeniul este la fel de ok un oras in care sa iti duci existenta ca si Bucurestiul. e drept ca tinerii au mult mai putine oportunitati in educatie si afirmare, in ceea ce priveste manifestarile culturale putem spune fara sa exageram ca lipsesc cu desavarsire si ce e cu adevarat dramatic, tinerii nu au unde sa se angajeze. pe de alta parte orasul e foarte mic si nu pierzi 3 ore pe zi incercand sa te transporti de acasa la serviciu si inapoi, nu ai parte de santiere la tot pasul, intr-un sfert de ora poti sa ajungi lejer la iarba verde, deliciu pe care ti-l poti oferi si in zilele lucratoare fiindca ai timp, si nu in ultimul rand, oamenii, desi sarmani, sunt mult mai calzi decat cei din orasele mari. din fericire capitalismul nu i-a atins in asa masura incat scopul lor in viata sa fie pozitia cat mai inalta in cariera si societate, repectiv putere si bani. Asadar, lupeneni "instrainati" mai ganditi-va, mai ales daca vi se ofera sansa unui job acasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. wow, ai scris un comentariu mai mare decat articolul. ar trebui sa scri pe blog :)
    ai completat tot ce nu a spus autorul.

    se pare ca blogul e mai mult al lupenenilor ”instrainati”, din lupeni intra prea putini.

    multumim pentru felicitari.

    RăspundețiȘtergere