joi, 8 iulie 2010

Drumul crucii


Deja sunt 11 ani de când cel mai lung drum al crucii din lume a fost parcurs pentru prima dată în Valea Jiului. De atunci, tot mai mulţi nătărai şi gură-cască credincioşi se adună în fiecare an, în Vinerea Mare, la Lupeni ca să care o cruce de 4.40 lungime şi 2.20 lăţime până în straja, adica vreo 10 km.

Tot drumul durează vreo 4 ore, timp în care credincioştii fac 14 popasuri, iar la fiecare dintre acestea se rememorează câte o scenă din drumul lui Iisus către Golgota.

De fapt şi de drept, toata paţachinele îşi pun tocurile de 15 cm şi gecile de piele şi se duc să facă pe pioasele la drumul crucii şi la fiecare popas se aruncă în genunchi şi bagă cruci şi închinăciuni şi bocete, iar popii îşi umflă cele mai groase lanţuri şi bagă nişte cântări la microfon, că doară trebuie să îi audă tot poporu’. Şi turma îi urmează. De fapt, turma îi urmează ca să se bată pe plasele cu American Cola şi salam de vară pe care le împarte Părău, da asta îi partea a2-a. Şi după ce au luat tot ce a fost moca, se duc toţi la telescaun, ca e gratis în ziua aia.

Cam asta-i treaba cu drumul crucii. A, mai nou sunt si tineri îmbrăcaţi în costume de romani. Ca să fie mai frumos, domnule. Deci noroc cu drumul ăsta al crucii, că mai au şi credincioşii pe unde să meargă şi ei în excursii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu