marți, 3 august 2010

Un liceu mai bun, pentru un viitor mai bun




Aşa suna titlul unui proiect de promovare al liceului de acum vreo 6 ani. Împreună cu alţi elevi am promovat liceul în toate şcolile generale din Lupeni şi Uricani. Dacă ţin bine minte media de admitere în acel an a crescut cu un punct.
Liceul a devenit în ultimii ani o poartă de ieşire din vale. Foarte puţini elevi rămân în Lupeni după ce termină liceul. Majoritatea pleacă la o facultate, într-un oraş mai mare, pentru un viitor mai bun. Spre deosebire de alte instituţii din oraş, liceul sta foarte bine la capitolul realizari. Liceul "produce" an de an elevi care caştiga premii la diferite olimpiade, sesiuni de comunicare sau întreceri sportive. Ultima performanţă este câştigarea campionatului naţional pe licee la Rugby în 7. În anul 2002 o elevă a liceului a participat la Olimpiada Internaţională de Biologie.
Pe lângă performanţele şcolare pe bancile liceului au stat mii de elevi, generaţii întregi care au facut din acest loc un templu al amintirilor din perioada adolescenţei. Clădirea, curtea şcolii, terenul de zgură, drumul până la Riva, băncile de la scara blocului C1, drumul până la sala de biliard de la CAP (nu mai ştiu cum îi zice, când eram eu la liceu îi spunea Hai-Ho) toate aceste locuri sunt pline de amintiri pentru toţi foşti elevi ai liceului, amintiri placute (pauzele şi bineînteles orele de matematică) şi amintiri neplacute ( -stai jos, 3 !).
De mult mă întreb, oare de ce nu are un nume. Sună prea sec Liceul Teoretic Lupeni. Ar fi fain să se aleagă un nume. Daca e nevoie de un sondaj, mă ofer să îl fac aici pe blog :).

14 comentarii:

  1. De Liceul "Cornel Lupașcu” ce zici?!

    RăspundețiȘtergere
  2. Monșer, nu cred că ai priceput ironia. Era vorba despre Lupașcu al nostru :)

    O altă propunere (genială, trebuie să recunosc) ar fi Liceul ”Zalmoxis”, să fim mai șmecheri ca ăia din Deva, care au doar ”Traian” și ”Decebal”. Cu ocazia asta, putem desființa stupidul cerc de astronomie prezitat de Dănuț, în favoarea ”cercului de dacologie”. Plus de-aia, când spui Zalmoxis, te gândești la dacii cu cușme și cu stindardul caracteristic, cap de lup și corp de șarpe. În spiritul mitologiei, pe frontispiciul liceului se poate instala un basorelief înfățișând un lup și undeva în plan secund să apară Edward din Twilight, mușcând din măr sub privirile viclene ale unui șarpe ce atârnă dintr-un pom similar cu Gorunul lui Horea. În felul ăsta îi atragi pe trendinezi și pe toate fătucile de-a VIII-a înnebunite după Twilight (sau ”tuailight”, ceea ce în romgleză înseamnă ”tu ai un foc?”), pe naționaliștii care consideră că dacii au fost miezul din dodoașcă până să vină poponarii romani și să-i pervertească (no, sincer, cam așa o și stat treaba), pe misticii care-l venerează pe Oreste, pe habotnicii care văd șarpele și mărul și nu în ultimul rând, pe țiganii cu ureche muzicală (atunci când ai frați pe care-i cheamă ”Xilofon”, ”Semafor” sau ”Antrax”, ”Zalmoxis” e de comă, frate!). Ca să nu uit, vor fi atrași și oamenii normali care speră că după ce-a mușcat din mărul dăruit de șarpe, Edward o să ia act de goliciunea roșcatei-din-tuailight și o să-i facă una-alta, în loc să-și facă laba de 4 ori, transformându-se în lup.

    RăspundețiȘtergere
  3. mda, nu m-am prins, l-am citit la munca in graba. ai imaginatie foarte bogata anonimule. da chiar ar fi fain un nume pentru liceu. mie mi-o placut liceu, am stat 8 ani acolo (4 ani gimnaziu, nu am ramas repetent)

    RăspundețiȘtergere
  4. Serios vorbind, dacă aș avea eu puterea de a alege un nume, acela ar fi Radu Gyr; Liceul ”Radu Gyr”. Celelalte personalității istorice ori culturale au parte de destule onoruri, în timp ce unii au intrat pe nedrept în conul de umbră al istoriei, deși au pătimit pentru un ideal mai mult decât majoritatea ”răsfățaților posterității”. Un scriitor francez spunea că ”Ființele sunt ca și locurile. Unele dintre ele trec fără niciun zgomot, lăsând în urmă tot ceea ce au avut mai bun în ele”... Radu Gyr e una dintre acele ființe, un frumos nebun de geniu care a îndrăzit să creadă că țara se poate ridica peste suma valorii locuitorilor ei. S-a înșelat, sărmanul, dar acum asta contează mai puțin pentru că, așa cum ne-a îndemnat Nichita Stănescu, trebuie ”să-i iubim pe visători” (-măcar post-mortem-, aș adăuga eu).

    RăspundețiȘtergere
  5. a intrat pe nedrept in conul de umbra al istoriei pentru ca a fost legionar. nu vad curand un liceu care sa poarte numele unui fost legionar sau unui fost comunist.

    RăspundețiȘtergere
  6. Diferența dintre legionari și comuniști e ca difereța dintre caimac și zaț. Primii au făcut parte dintr-o mișcare legitimată social, istoric, cultural, național și în contextul tremurului interbelic la nivel european, în timp ce comuniștii au promis o utopie sinistră, să nu-i lase cu mațul gol pe ăia mulți, da' proști. Poporul-milog a ieșit în stradă ca să-și ”câștige libertatea”(sic!) doar pentru că regimul comunist oferea pâinea la discreție, în timp ce circul era pe cartelă. Cât despre pudibonderia cu care tratează unii subiectul Mișcarii Legionare, e de înțeles pentru un neam în curs de îndobitocire (ca să te covingi singur: http://www.stisoc.ro/docs/STISOC2010_Rezumat.pdf ).

    RăspundețiȘtergere
  7. stiu cum o stat treaba cu legionarii. am zis ca nu o sa vad un liceu care sa poarte numele unui fost leginoar, pentru ca inca suntem condusi de oameni care au crescut in timpul comunistilor, oameni indoctrinati, pentru care miscarea legionara reprezinta ceva rau.
    daca ar fi sa propun si eu un nume as propune iosif tellman. deja avem doua nume :)

    app. de ce nu te semnezi, nu te mananca nimeni.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu m-am semnat de lene. Dacă selectez ”anonim” nu mai trebuie să scriu un cuvânt în plus, adică numele meu, bașca dacă aș fi ales contul goagăl; până băgam parola, până mă întreba dacă sunt sigur că vreau să public comentariul ăla... Nu-i vina mea că m-am născut leneș :)

    Pe de altă parte, dacă semnez cu un nume recognoscibil, mi-e teamă că va trebui să te silesc să ștergi acest blog, amprenta lui din google cache, precum și orice urmă a sa din history-ul browserelor terților cititori, din rss readere și din orice altă sculă de plimbat pe net :)

    RăspundețiȘtergere
  9. acuma nu ii fi cautat de interpol...

    RăspundețiȘtergere
  10. anonimasule, lumea te recunoaste oricum :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Au avut profesorii initiativa de a schimba numele liceului. Doar ei si`au dat cu parerea,pt.ca pe mine nu m`a intrebat nimeni din cate imi amintesc (asta s`a intamplat acum 2 sau 3 ani cand eram eleva).Nu s`au putut intelege in privinta numelui si in final au hotarat sa se numeasca Liceul "George Emil Palade" Lupeni sau Liceul Teoretic "George Emil Palade" Lupeni. Asta, in functie de materia la care elevii au obtinut cele mai bune si mai multe rezultate la olimpiade. Acest lucru nu a fost dus pana la capat pt ca schimbarea numelui liceului trebuia aprobata de nu stiu cine si nu cred ca s`a mai implicat nimeni.

    RăspundețiȘtergere