sâmbătă, 9 octombrie 2010

Am avut o mina de aur



În ultimii 10 ani Straja a devenit un nume foarte cunoscut pentru turişti.Urbea noastră este cunoscută ca oraşelul micuţ din care urci în Straja. Dar nu a fost tot timpul aşa.
Când am urcat prima dată în Straja primul lucru pe care l-am văzut a fost o stână de oi. Mioarele păşteau răsfirate pe munte până în vârf şi parcă un pic mai sus de nu mai ştiam exact dacă oile erau împrăştiate pe cer, sau nori stăteau tolăniţi prin iarbă. Drumul până la cabana minei era îngrădit de brazi înlaţi şi drepti şi parcă fiecare încerca să îţi arate că el este cel mai frumos dintre brazi. Un peisaj superb care a încurajat mulţi oameni să îşi construiască aici o cabană.
Până în anul 2000 cabanele încă mai aveau acel ceva, acel rustic rudimentar, acel aer de duritate, acea îmbinare perfectă cu muntele. Puteai să stai la uşa sobei să simţi mirosul rumeguşului iar caldura parcă te lua în braţe să îţi tină cald. Nu aveai altceva de facut decât să te bucuri de munte. Tot ce îţi trebuia era un chitarist, un foc şi multă băutură.
Între timp numărul turiştilor s-a mărit, cabanele au apărut ca ciupercile după ploaie, studenţii plecaţi din Lupeni şi-au adus colegii din oraşe mai mari, care la râdul lor au adus alţi turişti. Cabanierii s-au întrecut an de an, îmbunătaţindu-şi condiţiile, iar cabanele au devenit case de vacanţă, pensiuni, vile, moteluri. Acum la o "cabană" ai încălzire centrală,cabina de duş,internet,televizor cu cablu, LCD şi boxe 5+1. S-au construit,restaurante,cluburi,terase, magazine iar acum mai lipseşte un supermarket.
Dacă autoritătile locale din Lupeni administrau mai bine această dezvlotare a zonei am fi avut o staţiune foarte frumoasă.
Cu toate astea se pare că vremurile de glorie a micuţului oraşel din varful muntelui stau să apună, pentru că vecinii noştri din Vulcan plănuiesc să ne fure turiştii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu